De ce daruim cadouri?

“Cand vine vorba de cadouri, gestul conteaza”.. Am auzit cu totii acest cliseu. Este chiar la moda sa ne afisam “antisuperficialitatea” si spiritualitatea. Miscarea minimalista capata amploare tot mai mare, iar trenduri precum “No-Gift Christmas” reprezinta ocazia perfecta de manifestare a identitatii pentru acei hipsteri dornici sa se diferentieze fata de “restul turmei”. Oameni de genul pot ajunge sa fie atat de “spirituali” incat sa desconsidere in totalitate cadourile, afirmand ca lucrurile materiale nu sunt calea spre fericire.

 

Si totusi, lasand la o parte nevoia oamenilor de recunoastere sociala care, apropo, este situata pe a 4a treapta a Piramidei lui Maslow, voi “urca o treapta” pentru a detalia legatura dintre nevoia de apartenenta si actul de daruire al unui cadou.

 

Simbol al tranzitiei

Ar fi absurd sa desconsideram inelul ce se ofera la cererea in casatorie si semnificatia acestuia, la fel cum ar fi ignorant sa privim un tata ce daruieste o masina fiului sau ca pe un gest pur material. Ambele cazuri pot simboliza trecerea de la o identitate la alta. De la iubit la sot sau de la “pieton” la sofer.

Viata e plina de perioade tranzitorii, iar persoanele aflate intr-o relatie serioasa cu discutii preliminare despre casatorie sunt exemplul perfect de o situatie de tipul “totul sau nimic”. Cadoul sub forma inelului de casatorie reprezinta expresia materiala al “ritualului”. O diploma de absolvire este cadoul oferit studentului sau elevului care trece intr-o alta etapa a vietii: de la elev la student, sau de la student la angajat sau somer.

Un cadou poate fi elementul necesar trecerii complete de la un statut social la altul. O iesire dintr-o stare de limbo si evolutia catre o alta treapta.

 

Mijloc puternic de transmitere a unui mesaj

De asemenea, un cadou poate avea un mesaj ascuns. Acesta poate fi o incurajare venita de la un parinte, cum ar fi o carte legata de pasiunile copilului. Acesta poate avea semnificatia unei felicitari, daca ar fi sa ne gandim la un cadou scump oferit de un parinte copilului dupa ce a absolvit facultatea. Astfel, ar fi nedrept sa ignoram valoarea sentimentala a cadourilor si sa ne concentram doar pe valoarea materiala a acestuia.

Desigur, un cadou poate fi daruit si in scopuri mai putin altruiste. Este o diferenta intre a darui cuiva un cadou pe care stii ca acesta si-l doreste si un cadou pe care ti-ai dori sa si-l doreasca. In mod evident, nu poate fi vorba de lipsa totala de altruism atunci cand ii daruiesti o bicicleta pentru fitness unui prieten cu ceva mai multe kilograme in plus decat normal. Pe de o parte, ii doresti binele pentru ca vrei ca el sa slabeasca, insa pe de alta parte, asumi ca stii ce e mai bine pentru el, ceea ce e un pic egoist. O viziune mai optimista asupra gestului poate fi privita ca pe un mesaj de tipul: “Tin la tine suficient de mult incat sa ma preocupe viitorul tau si felul in care te poti schimba”.

Daca vrei mai multa inspiratie, poti arunca un ochi pe acest articol pentru a genera noi idei de cadouri.

 

Bani in loc de cadou?

Ai fi surprins, insa sunt multi care ar prefera sa primeasca bani decat un cadou. Poate fi din pricina cadourilor nereusite primite in trecut, insa poate fi si din pricina unei atitudini pragmatice fata de acest ritual. Intre-adevar, banii sunt mult prea landemana, iar acest gest poate fi considerat usor comod si lipsit de semnificatie. Iata cateva moduri de a darui bani intr-un mod mai surprinzator si mai cu subinteles:

Poti dona bani in numele sarbatoritului sau sarbatoritei. Gandeste-te la o cauza pe care o sustine persoana respectiva si ia legatura cu ONG-ul sau persoana ce se ocupa cu strangerea fondurilor.

Creeaza un cont de criptomonede in numele persoanei in cauza. Fa acest lucru doar daca stii sigur ca i-ar face placere sau i-ar folosi tradingul.

Ofera banii la pachet cu alte lucruri. Un plic cu bani arata altfel atunci cand este inconjurat de alte lucruri mici, dar dragute, impachetate frumos intr-un cos cadou.

 

Mai mult decat un gest materialist

Multe persoane privesc actual de a darui un cadou ca pe un gest pur comercial, ignorand valoarea sentimentala si sufletul pus de unii oameni care chiar doresc sa faca o alta persoana fericita. Asadar, cadourile nu trebuie privite cu superficialitate. Pana si religia crestina ne spune ca a darui un cadou este un gest divin.

 

 

Ultimile stiri

Produsul a fost adaugat in cos !